pict_chernomorski_malka-scaled.jpg

Смесен хор „Черноморски звуци“

През настоящата 2019 година СМЕСЕН ХОР „ЧЕРНОМОРСКИ ЗВУЦИ“ празнува 105 години от създаването си. В творческата биография на хора са вписани множество участия, дипломи и награди от международни хорови конкурси и фестивали в цяла Европа. Съставът има издадени 4 компактдиска, 2 документални филма и историческа книга.

За активен принос в българската музикална култура хорът е носител на: „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци; „Златен плакет“ от Български хоров съюз /три пъти/ и „Златна статуетка“ от Съюза на българските композитори /2 пъти/. През 2014 г. хорът е удостоен с грамота от Община Балчик за цялостен принос в културния живот на гр. Балчик. Носител на златен и сребърен медал от IV Международен фестивал „Европа и нейните песни“ /Барселона, Испания, 2001/ и Златен и сребърен медал от „Прага Кантат“ /Чехия, 2010/, Сребърен диплом от VI международен коледен фестивал в гр. Краков /Полша 2015/.

От 2011 година хорът е организатор на едноименен международен хоров фестивал, който се провежда ежегодно в началото на месец юни в град Балчик.

Хормайстор: Наталия Смирнова
Пианист: Марияна Тихолова

Валентина Георгиева е доктор по музикознание, диригент на смесен хор „Черноморски звуци“ от 1998 г, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение „Музикален свят-Балчик“, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. Възпитаник е на АМТИ-Пловдив. Специализирала хорово дирижиране в ДМА „П.Владигеров“-София, получава докторската си степен през 2013 г. в Нов български университет. Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали.