Жури 2014

Теодора Павлович е професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Води майсторски класове по дирижиране и представя лекции в рамките на професионални музикални събития в Германия, Франция, Холандия, Дания, Гърция, САЩ, Китай, Хонг Конг, Япония, Тайван, Аржентина. През 2005 г. изнася лекции в рамките на Световния симпозиум за хорова музика в Киото, Япония. Диригент е на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ (от 1991 г.) и Хора на Класик ФМ Радио (от 2005 г.). С тези два състава, както и с хорове от различни страни като гост-диригент, е концертирала в 24 европейски страни, в Япония, Хонг Конг, Израел. През 2008 г. дирижира Сесия на Световния младежки хор, обявен от ЮНЕСКО за Посланик за мир. Член е на международно жури на редица престижни хорови конкурси в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Включена е в международното издание „Кой кой е в хоровата музика” (Who is who in Choral Music) и през 2008 г. е избрана за Вицепрезидент за Европа на Международната федерация за хорова музика ( IFCM), а от 2010 г. е Председател на Артистичната комисия на Световния младежки хор.


Амброш Чопи (1973 г.) е роден в Бовец (Словения), завършва Средното училище за музика и балет и Музикалната академия в Любляна. Неговите произведения са отличени с награди в десетки конкурси по композиция, публикувани са от издателствата Astrum, DSS и Sulasol и са включени в компакт дискове на национални и чуждестранни хорове.

За изключителни постижения още по време на своето следване Амброш Чопи получава наградата „Млад музикант“, голямата награда на Университета в Любляна и Общинската награда на гр. Бовец.

От 1999 г. е преподавател по хармония, контрапункт, основи на композицията и камерна музика в Училището по изкуствата в Копер, диригент на младежкия смесен хор на училището, младежки смесен хор на консерваторията в Любляна и Камерен оркестър „Vladimir Lovec“.

През 1992 г. Амброш Чопи основава камерен хор „Искра Бовец“, който ръководи с голям успех в продължение на десет години. От 1998 г. става диригент на новоучредения камерен хор „Нова Горица“ и смесен хор „Обала Копер“, а от 2004 г. е диригент на Академичния хор на университет в Приморска. С хоровете си печели 12 златни медала от национални конкурси и 18 първи места и златни медали от конкурси в Италия, Босна и Херцеговина, Чехия, Хърватска, Литва, Полша, Македония, България, Холандия Гърция, Австрия, Испания и САЩ.
За интерпретациите си той е удостоен с няколко специални награди, награди за изключителни постижения с хора и награди за най-добър диригент. През 2009 г. за постиженията си с Академичния хор е удостоен със златен медал на Университета на Приморска. Сред големите му успехи са и музикалните турнета в Исландия, Франция, Италия, Австрия, Унгария, Англия, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Амброш Чопи е член на журита в десетки конкурси, лектор в хорови семинари в страната и чужбина.


Д-р Валентина Георгиева е диригент, музикален педагог, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение “Музикален свят-Балчик”, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”.

През 1994 г. завършва Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, с преподавател по дирижиране доц. Никола Липов.

В периода 2000-2002 г. специализира хорово дирижиране в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”- гр. София с преподавател проф. Лилия Гюлева.

Докторската си степен получава през 2013 г. в Нов български университет за темата “Песните за еднородни фолклорни формации от Стефан Драгостинов, пресътворени за смесен хор” с научен ръководител проф.д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова.

Д-р Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали, носител на приза “Общественик на годината” в три поредни години.

Като диригент на смесен хор „Черноморски звуци” (от 1998 г.) д-р Валентина Георгиева участва ежегодно в десетки конкурси и фестивали в Испания, Гърция, Македония, Германия, Италия, Сърбия, Хърватска, Турция, Чехия, Румъния, носител на награди от национални и международни форуми.

Под нейно ръководство, през 1998, 2004 и 2011 г. смесен хор “Черноморски звуци” издава 3 компактдиска.

Опирайки се на традицията в българското хорово изпълнителско изкуство, д-р Валентина Георгиева съхранява ценностите и гради новата история на 100 годишния хоров състав в съответствие със световните тенденции в хоровото изкуство.