Жури 2017

Елиянка Михайлова е диригент с дългогодишна диригентска практика. Завършила е висшето си образование в Държавната музикална академия при големия български диригент проф. Димитър Русков – един от основателите на хорово-диригентската катедра. След завършването си е диригент на женски хор “Христина Морфова”. В периода 1995 г. до 2013 г. – ръководи камерния смесен хор при храм “Света Троица”. С хора реализира редица концертни програми с религиозна и светска музика. Участвала е във фестивали и конкурси във Великобритания, Израел, Гърция, Чехия, Испания, Германия, Италия, Русия и др.

В периода 2009 – 2014г., Елиянка Михайлова е председател на Българския хоров съюз.

Понастоящем Елиянка Михайлова е директор на дирекция “Сценични изкуства и художествено образование” в Министерство на културата.


Георги Андреев е роден през 1969 г. в Хасково. През 1988 г. завършва гъдулка в СМУ за народни инструменти в Широка лъка. Следва композиция при проф. Александър Текелиев в ДМА, която завършва с отличие през 1997 г. От 1994 г. до 2000 г. работи като диригент на оркестъра при ДАНПТ „Филип Кутев“, а от 2000 г. е негов главен диригент.

Георги Андреев е автор на много пиеси за камерен оркестър; клавирни пиеси; над 400 авторски и аранжирани песни, пиеси за оркестър, хор и солисти, музика за танцови спектакли, кантата „Наследство“, ораторията „Меланхолична красота“ и др. В творчеството си Георги Андреев блестящо обединява класическата хорово-оркестрова музика с традиционните ритми и фолклорни стилове. Носител е на множество награди, някои от които са: Стипендия от Съюза на българските композитори за най-обещаващ млад композитор /1993/; Награда по композиция на името на Алфред Шнитке за Соната за пиано /1994/; Награда на името на маестро Димитър Вълчев за музиката към спектакъла „Два свята“ /2001/; Приз „Златно перо“ на Класик FM радио Награда „Музикант на годината“ за музиката към спектакъла „Легендата“; Специална награда на фестивала „Салон на изкуствата“ в НДК за концерта „Приятелство без граници“ /2004/; Награда на СБК „Златно петолиние“ за симфонично творчество /2005/; Лауреат на конкурс за написване на произведение по тема от Хендел на БНР /2008/.


Михаил Делчев завършва със златен медал НУФИ „Филип Кутев“ в Котел и Хорово-диригентския клас при проф. Васил Арнаудов в ДМА. Работил е като Главен диригент на Детски хор „Орфей“ и Мъжки хор, Хасково. През 1990 г. печели едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген, Дания. Продължава квалификацията си със „Съвременна хорова музика“ в Стокхолм, „Ренесансова музика“ в Лондон и „Барокова интерпретация‘ в Щутгарт. Установява се в Дания, където в момента е художествен ръководител на ораториалния хор Caeciliakoret, на вокалния ансамбъл „Collegium Vocale – Aarhus“, на духовия оркестър „Tonica“. Създател и диригент на три датски женски хора за български фолклор – „Усмивка“, Копенхаген, „Седянка“, Орхус и хор „Иглика“ към Музикалната Консерватория в гр. Одензе.

Вокален ансамбъл Перуника – Стокхолм е най-новия проект, който Михаил Делчев заедно с певиците на състава създава през август 2014 г.

Михаил Делчев гастролира като диригент на хорове и оркестри в Дания, Швеция, Германия и САЩ. Рьководи ежегодно летни курсове за чужденци по бьлгарски песенен и инструментален фолклор.


Д-р Валентина Георгиева е диригент, музикален педагог, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение “Музикален свят-Балчик”, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”.

През 1994 г. завършва Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, с преподавател по дирижиране доц. Никола Липов.

В периода 2000-2002 г. специализира хорово дирижиране в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”- гр. София с преподавател проф. Лилия Гюлева.
Докторската си степен получава през 2013 г. в Нов български университет за темата “Песните за еднородни фолклорни формации от Стефан Драгостинов, пресътворени за смесен хор” с научен ръководител проф.д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова.

Д-р Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали, носител на приза “Общественик на годината” в три поредни години, член на Управителния съвет на Български хоров съюз.

Като диригент на смесен хор „Черноморски звуци” (от 1998 г.) д-р Валентина Георгиева участва ежегодно в десетки конкурси и фестивали в Испания, Гърция, Македония, Германия, Италия, Сърбия, Хърватска, Турция, Чехия, Румъния, носител на награди от национални и международни форуми.

Под нейно ръководство, през 1998, 2004, 2011 и 2014 г. смесен хор “Черноморски звуци” издава 4 компактдиска.

Опирайки се на традицията в българското хорово изпълнителско изкуство, д-р Валентина Георгиева съхранява ценностите и гради новата история на 100 годишния хоров състав в съответствие със световните тенденции в хоровото изкуство.