Жури 2018

Проф. Златина Делирадева е един от водещите хорови диригенти и музикални педагози в България, професор по хорово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В периода от 1999 до 2008 г. е неин заместник-ректор по художествено-творческата дейност и следдипломната квалификация. В Академията тя обучава студенти в продължение на повече от четири десетилетия, като част от тях работят и се изявяват като диригенти на хорове и оркестри в България, Европа и САЩ.

Творческата биография на проф. Делирадева е свързана с хор „Детска китка“ в продължение на пет десетилетия, през които тя печели награди от престижни български и европейски хорови конкурси, участва в множество международни фестивали и форуми, реализира над 40 концертни турнета в 18 страни от Европа.

През ноември 2017 год. се честваха две забележителни годишнини – 70 години от основаването на хор „Детска китка“ при ОДК Пловдив и 50 години творческа дейност на проф. Златина Делирадева с този хор. Публиката се наслади на впечатляващ, необичаен по същност и изразни средства празничен концерт-спектакъл. Този висококачествен художествен продукт е създаван през десетилетията от проф. Златина Делирадева, а през последните 15 години в ползотворно сътрудничество с Яна Делирадева.

Проф. Златина Делирадева е носител на награди: „Най-добър диригент“ от Международния хоров конкурс (Целе, Словения); „Кристална лира“ и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци; награда „Пловдив“ за високи постижения в областта на изкуството и културата; орден „Кирил и Методий“– I-ва степен; Академична награда „Медения чан“ на АМТИИ Пловдив. Тя е почетен гражданин на град Чирпан и на град Пловдив.


Милена Добрева e родена през 1962 г. в град Бургас. Завършила Средно музикално училище, гр. Бургас, АМТИИ, гр. Пловдив, Поп и джаз пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Музикални медийни технологии и тонрежисура на Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Учител по поп и джаз пеене и пиано в СУ „Димчо Дебелянов“ и поп и джаз пеене и вокални ансамбли в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр. Бургас /2011 – 2017 г./. Създател и ръководител на Детска вокална формация „Морски песъчинки“ – носител на призови места в национални и международни музикални конкурси и фестивали. Звукозапис, обработка и мастер на многобройни албуми на фолкорни състави, госпъл формации, както и на индивидуални, разнообразни по жанр изпълнители. Композитор и аранжьор на популярни и детски песни – наградени на Национален конкурс „Бургас и морето“ и Национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“.

Носител на Първа награда на конкурса „Учител на годината“ на Република България – 2008 г. Основател, ръководител и диригент на Вокален ансамбъл „Фортисимо“.


Пламен Георгиев е роден в Русе, където завършва Музикалната гимназия, като цигулар. Следва в Музикалната Академия – София – специален клас, като хоров диригент при проф. Анна Белчева. Учи композиция при проф. Парашкев Хаджиев и оркестрово дирижиране при Драгомир Ненов. Има специализации при проф. Клавдий Птица и проф. Васил Арнаудов, с когото работи 10 години в гр. Русе. Пламен Георгиев има богата дейност като хоров деятел, диригент и педагог в София, Дупница, Перник и Русе. Бил е главен диригент на градския хор в Стара Загора и главен художествен ръководител на Хорова школа „Дунавски вълни“, гр. Русе. Като един от диригентите на прочутия хор „Родина“, гр. Русе, има съществен принос в спечелването на всичките 5 награди от хора на конкурса в Ланголен /1988/ и титлата „Хор на света“.

От края на 1991 до 2016 г. работи с 6 хорови колектива в Германия. За своята 25 годишна диригентска дейност там, е удостоен с най-високите титли „Музикдиректор“ на Интернационалния хорово-диригентски съюз и на Асоциацията на професионалните хорови диригенти в Германия.

През своята 43 годишна диригентска дейност е носител на над 23 големи, специални и диригентски награди от много световни конкурси и фестивали. Многократно е бил член на жури в Европа и България. Има реализирани концертни турнета в цяла Европа, множество записи и първи награди от конкурси във България, Полша, Унгария и Германия. Дирижирал е и прочутия Йохан Щраус – Оркестър във Франкфурт.

От края на 2017 г. е главен диригент на Оперния и Филхармоничен хор „Сексагинта приста“ при Държавна опера Русе.


Д-р Валентина Георгиева е диригент, музикален педагог, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение “Музикален свят-Балчик”, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”.

През 1994 г. завършва Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, с преподавател по дирижиране доц. Никола Липов.

В периода 2000-2002 г. специализира хорово дирижиране в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”- гр. София с преподавател проф. Лилия Гюлева.

Докторската си степен получава през 2013 г. в Нов български университет за темата “Песните за еднородни фолклорни формации от Стефан Драгостинов, пресътворени за смесен хор” с научен ръководител проф.д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова.

Д-р Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали, носител на приза “Общественик на годината” в три поредни години, член на Управителния съвет на Български хоров съюз.

Като диригент на смесен хор „Черноморски звуци” (от 1998 г.) д-р Валентина Георгиева участва ежегодно в десетки конкурси и фестивали в Испания, Гърция, Македония, Германия, Италия, Сърбия, Хърватска, Турция, Чехия, Румъния, носител на награди от национални и международни форуми.

Под нейно ръководство, през 1998, 2004, 2011 и 2014 г. смесен хор “Черноморски звуци” издава 4 компактдиска.

Опирайки се на традицията в българското хорово изпълнителско изкуство, д-р Валентина Георгиева съхранява ценностите и гради новата история на 100 годишния хоров състав в съответствие със световните тенденции в хоровото изкуство.