Жури 2013

Огнян Василев е роден през 1952 г. в Хасково. Завършва Музикалното училище в Пловдив със специалност обой, а през 1977 г. се дипломира в музикалната академия в София в класа по хорово дирижиране на проф. Анна Белчева.
В периода 1977-1991 г. гради музикaлната си кариера в България като главен диригент на хоровете „Родна песен“ и „Collegium musicum” в Хасково, с които печели награди и медали от конкурсите във Варна, Корк – Ирландия, Алтенмитлау – Германия, Гориция – Италия, Тур – Франция.
Дирижира Женски камерен хор към Българската национална телевизия, преподава хорово дирижиране в АМТИИ – Пловдив.
От 1991 г. до сега работи в град Пори – Финландия. Главен диригент е на Филхармоничния и оперен хор на града, смесен хор „Tempori“, женски камерен хор „Sempre“, Хор на девойките „Balanssi”. С хоровете „Sempre“ и „Balanssi” печели награди от конкурсите в Тампере – Финландия, Кантонигрос – Испания, Хорова олимпиада в Бремен – Германия, Валета – Малта и Венеция – Италия.
Огнян Василев е избран за хоров диригент на Финландия за сезон 2011-2012 година.


Josu Elberdin е роден през 1976 г. в Пасая (Баска автономна област на Северна Испания). Завършил е Социална педагогика в „Университета в страната на Баските“ през 1997 година и консерваторията в родния си град (през 2001, 2003), от която получава степен учител по пиано и пеене.
От 1991 г. работи като органист в местната църква, от 2000 г. преподава музика и движение, композиционни техники, аранжимент, орган и пиано в музикалното училище в Пасая. Като хоров певец и като солист си сътрудничи с десетки хорови и инструментални групи.
Josu Elberdin е добре известен благодарение на своите хорови произведения. Носител е на награди за композиция, ръководител на семинари и предпочитан композитор от престижни хорове по цял свят.
Музиката на Josu Elberdin е основно посветена на детските хорове и се реализира като музикални истории, някои от които със съпровод на оркестър. Въпреки, че пише основно хорова музика композиторът е автор и на голям брой симфонични поп-рок и инструментални творби.


Валентина Георгиева е диригент, преподавател по музика и ръководител на детски вокални формации.
Възпитаник на АМТИ-Пловдив, с преподавател по дирижиране доц. Никола Липов.
Специализирала хорово дирижиране в ДМА “П.Владигеров”-София при проф. Лилия Гюлева.
Активен участник в международни хорово-диригентски курсове, член на Изпълнителното бюро на Български хоров съюз, докторант в НБУ.
Като диригент на смесен хор „Черноморски звуци” е участвала в десетки конкурси и фестивали в Испания, Гърция, Македония, Германия, Италия, Сърбия, Хърватска, Турция, Чехия, Румъния, носител на награди от национални и международни форуми.
Под нейно ръководство, през 1998, 2004 и 2011 г. смесен хор “Черноморски звуци” издава 3 компактдиска.
С много желание, талант и упоритост тя се стреми, опирайки се на традицията, да придаде съвременен облик на хора в съответствие със световните тенденции в хоровото изкуство.