Жури 2016

Ваня Монева завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Васил Арнаудов със специалност „Хорово дирижиране”, което поставя началото на впечатляващия й творчески път. В кариерата си като диригент Ваня Монева е ръководила Женски народен хор при БНР, Хоровата школа в гр. Казанлък, смесени , женски , мъжки, детски хорове – опит, който несъмнено води и до ярки резултати и многобройни награди: „Златна книга” за принос за развитието на българската култура, „Златно петолиние” от Съюза на българските композитори, награда ECHO на немските музикални продуценти за компакт-диска Bulgarian Soul с Веселина Кацарова, „Класика в другите жанрове”, Алегро Виваче, БНР, „Златно перо” за принос към българската култура – ФМ Класик радио, Специална награда на „Салон на изкуствата” и др.

Ваня Монева интензивно работи с българските композитори. Провокира ги и ги вдъхновява със своя творчески заряд и дълбоко познание в областта на хорово-диригентското майсторство. Нейното тежнение като творец към българския фолклор изкристализира в създаването на женския народен хор „Космически гласове“. Вече 20 години с този певчески ансамбъл Ваня Монева утвърждава извоюваните си позиции и с иновативното си мислене, показва как един женски народен хор може да бъде третиран като блестящ инструмент. Изгражда такава репертоарна политика, която демонстрира скритите възможности на народните гласове и ги води към различни жанрови измерения, с което налага своя запазена професионална марка.

Ваня Монева е едно от най-ярките имена в хоровото ни изкуство – диригент, наложил се със своя стил, музикална естетика и висок професионализъм. Не напразно композиторът проф. Красимир Кюркчийски казва за нея: „Ваня Монева е българският Караян в рокля“.

Ваня Монева е и музикален продуцент в Българското национално радио.


Амброш Чопи (1973 г.) е роден в Бовец (Словения), завършва Средното училище за музика и балет и Музикалната академия в Любляна. Неговите произведения са отличени с награди в десетки конкурси по композиция, публикувани са от издателствата Astrum, DSS и Sulasol и са включени в компакт дискове на национални и чуждестранни хорове.

За изключителни постижения още по време на своето следване Амброш Чопи получава наградата „Млад музикант“, голямата награда на Университета в Любляна и Общинската награда на гр. Бовец.

От 1999 г. е преподавател по хармония, контрапункт, основи на композицията и камерна музика в Училището по изкуствата в Копер, диригент на младежкия смесен хор на училището, младежки смесен хор на консерваторията в Любляна и Камерен оркестър „Vladimir Lovec“.

През 1992 г. Амброш Чопи основава камерен хор „Искра Бовец“, който ръководи с голям успех в продължение на десет години. От 1998 г. става диригент на новоучредения камерен хор „Нова Горица“ и смесен хор „Обала Копер“, а от 2004 г. е диригент на Академичния хор на университет в Приморска. С хоровете си печели 12 златни медала от национални конкурси и 18 първи места и златни медали от конкурси в Италия, Босна и Херцеговина, Чехия, Хърватска, Литва, Полша, Македония, България, Холандия Гърция, Австрия, Испания и САЩ.

За интерпретациите си той е удостоен с няколко специални награди, награди за изключителни постижения с хора и награди за най-добър диригент. През 2009 г. за постиженията си с Академичния хор е удостоен със златен медал на Университета на Приморска. Сред големите му успехи са и музикалните турнета в Исландия, Франция, Италия, Австрия, Унгария, Англия, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Амброш Чопи е член на журита в десетки конкурси, лектор в хорови семинари в страната и чужбина.


Д-р Валентина Георгиева е диригент, музикален педагог, ръководител на детски вокални формации, председател на Сдружение “Музикален свят-Балчик”, създател и артистичен директор на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”.

През 1994 г. завършва Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, с преподавател по дирижиране доц. Никола Липов.

В периода 2000-2002 г. специализира хорово дирижиране в Националната музикална академия “Панчо Владигеров”- гр. София с преподавател проф. Лилия Гюлева.

Докторската си степен получава през 2013 г. в Нов български университет за темата “Песните за еднородни фолклорни формации от Стефан Драгостинов, пресътворени за смесен хор” с научен ръководител проф.д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова.

Д-р Валентина Георгиева е активен участник в международни хорово-диригентски курсове, жури в национални и международни фестивали, носител на приза “Общественик на годината” в три поредни години, член на Управителния съвет на Български хоров съюз.

Като диригент на смесен хор „Черноморски звуци” (от 1998 г.) д-р Валентина Георгиева участва ежегодно в десетки конкурси и фестивали в Испания, Гърция, Македония, Германия, Италия, Сърбия, Хърватска, Турция, Чехия, Румъния, носител на награди от национални и международни форуми.

Под нейно ръководство, през 1998, 2004, 2011 и 2014 г. смесен хор “Черноморски звуци” издава 4 компактдиска.

Опирайки се на традицията в българското хорово изпълнителско изкуство, д-р Валентина Георгиева съхранява ценностите и гради новата история на 100 годишния хоров състав в съответствие със световните тенденции в хоровото изкуство.