Златина Делирадева

Проф. Златина Делирадева е един от водещите хорови диригенти и музикални педагози в България, професор по хорово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В периода от 1999 до 2008 г. е неин заместник-ректор по художествено-творческата дейност и следдипломната квалификация. В Академията тя обучава студенти в продължение на повече от четири десетилетия, като част от тях работят и се изявяват като диригенти на хорове и оркестри в България, Европа и САЩ.

Творческата биография на проф. Делирадева е свързана с хор „Детска китка“ в продължение на пет десетилетия, през които тя печели награди от престижни български и европейски хорови конкурси, участва в множество международни фестивали и форуми, реализира над 40 концертни турнета в 18 страни от Европа.

През ноември 2017 год. се честваха две забележителни годишнини – 70 години от основаването на хор „Детска китка“ при ОДК Пловдив и 50 години творческа дейност на проф. Златина Делирадева с този хор. Публиката се наслади на впечатляващ, необичаен по същност и изразни средства празничен концерт-спектакъл. Този висококачествен художествен продукт е създаван през десетилетията от проф. Златина Делирадева, а през последните 15 години в ползотворно сътрудничество с Яна Делирадева.

Проф. Златина Делирадева е носител на награди: „Най-добър диригент“ от Международния хоров конкурс (Целе, Словения); „Кристална лира“ и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци; награда „Пловдив“ за високи постижения в областта на изкуството и културата; орден „Кирил и Методий“– I-ва степен; Академична награда „Медения чан“ на АМТИИ Пловдив. Тя е почетен гражданин на град Чирпан и на град Пловдив.