Славил Димитров

Славил Димитров е роден през 1972 година в Момчилград. Започва музикалното си образование при именитата клавирна педагожка Росица Михайлова в Шумен. По същото време е вече хорист в детския хор „Бодра песен“ с диригент проф. Венета Вичева.

Учи в Природо-математическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Там е и корепетитор на девическия хор. А през 1999 година дирижира хора на Националните ученически хорови празници „Добри Войников“ в Шумен.

В същото време започва да посещава уроци по композиция при проф. Александър Райчев и става участник в експерименталния клас по композиция на проф. Георгий Успенский към Държавната консерватория в Одеса.

Завършва Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност „Хорово дирижиране“ през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и специалност „Оперно и оркестрово дирижиране“ при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев. Учи и композиция в класа на проф. Александър Райчев.

От началото на 1992 година е хормайстор на Академичния хор при Студентски дом – София, а от 1994 година негов Главен диригент. С този хор реализират редица концерти в страната и чужбина. Участват и в Международните конкурски в Кантонигрос – Испания (1994) , Варна – България (1995) и Арецо – Италия (1996), като в чужбина са в челните десятки (8-ми в Кантонигрос и 6-ти в Арецо), а във Варна са носители на Четвърта награда и Лауреатско звание.

През 1997 г. започва работа като диригент в Държавна филхармония Шумен, където 10 години е диригент. През 2007 година печели конкурс за диригент на хора към Националната опера и балет, София.

Важен период в творческия път на Славил Димитров е назначаването му за Главен диригент Оперна дейност към ОФД Русе (2009 – 2011), като заедно с това ръководи и Хор „Дунавски звуци“.

В периода 2012 – 2014 година е поканен за Хоров директор на Държавна опера и балет – Измир, Турция, а от 2013 година е диригент на оркестъра. По същото време започва да преподава в Университета Яшар в Измир, където създава специалност „Хорово дирижиране“, първа и единствена по рода си в Република Турция.

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „Братя Стоянови” 1985, 1986 година, Първа награда на World Children Music Festival 1988 в Нагоя – Япония, Голяма награда на Всеросийски Конкурс в Одеса 1989, Трета награда от Първия Конкурс „Проф. Иван Спасов” в Пловдив 1995. През 2005 година, Концертът му за пиано и оркестър, печели три награди от Петия национален конкурс „Пиеса в 7/8“. Два пъти е носител на наградата за култура и изкуство на Община Шумен, а през 2014, създаденият от него хор „Симеонис“ също печели тази награда. Три пъти е номиниран за награда “World Music” от Международната асоциация по Фолклор в Онтарио – Канада.

Гост диригент е на Симфонични оркестри и Оперни театри в България, Гърция, Италия, Германия, Сърбия, Турция, Япония. От месец юни 2015 Славил Димитров е Главен диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ при Софийска филхармония.