Михаил Делчев

Михаил Делчев завършва със златен медал НУФИ „Филип Кутев“ в Котел и Хорово-диригентския клас при проф. Васил Арнаудов в ДМА. Работил е като Главен диригент на Детски хор „Орфей“ и Мъжки хор, Хасково. През 1990 г. печели едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген, Дания. Продължава квалификацията си със „Съвременна хорова музика“ в Стокхолм, „Ренесансова музика“ в Лондон и „Барокова интерпретация‘ в Щутгарт. Установява се в Дания, където в момента е художествен ръководител на ораториалния хор Caeciliakoret, на вокалния ансамбъл „Collegium Vocale – Aarhus“, на духовия оркестър „Tonica“. Създател и диригент на три датски женски хора за български фолклор – „Усмивка“, Копенхаген, „Седянка“, Орхус и хор „Иглика“ към Музикалната Консерватория в гр. Одензе.

Вокален ансамбъл Перуника – Стокхолм е най-новия проект, който Михаил Делчев заедно с певиците на състава създава през август 2014 г.

Михаил Делчев гастролира като диригент на хорове и оркестри в Дания, Швеция, Германия и САЩ. Рьководи ежегодно летни курсове за чужденци по бьлгарски песенен и инструментален фолклор.