Juha Holma

Юха Холма /роден 1960г./ е една от най-познатите личности на Финландската хорова сцена. Неговата дълга кариера с хорове му е донесла редица успехи от международни хорови конкурси. На международния хоров конкурс – Madetoja на неговия хор е присъдена първа награда, а Холма получава приза за най-добър диригент. Последната първа награда за неговия хор е от 2009г. от международния хоров конкурс „Антон Брукнер“ в Линц, Австрия.

В работата си Юха Холма се опитва да намира нови идеи за представяне на хоровата традиция и често си сътрудничи с артисти от различни жанрове – танцьори, актьори, оркестранти, рок групи и т.н.

Юха Холма е учил дирижиране при Matti Hyökki, Timo Nuoranne, Fransisca P. Ispan и Erik Eriksson. Учил е и кларинет в Сибелиус академия. Дипломирал се е в департамента „Музика и образователни науки“ на Jyväskylä университет.

Като композитор Холма е израснал до един от най-предпочитаните и изпълнявани композитори в момента. Писал е много творби, в това число и за чужди държави, например Швеция и Сингапур. Неговата музика може да се чуе по целия свят. За последните три години той е спечелил първите награди за композиция на четири конкурса. Той пише камерна и оркестрова музика, но най-много са хоровите му творби.