Амброш Чопи

Амброш Чопи (1973 г.) роден в Бовец (Словения), завършва Средното училище за музика и балет и Музикалната академия в Любляна. Неговите произведения са отличени с награди в десетки конкурси по композиция, публикувани са от издателствата Astrum, DSS и Sulasol и са включени в компакт дискове на национални и чуждестранни хорове.

За изключителни постижения по време на своето следване през 1995 г. Амброш Чопи получава наградата „Млад музикант“, а през 1997 г. наградата „Prešere“n на Университета в Любляна и Общинска награда на гр. Бовец.

От 1999 г. е преподавател по хармония, контрапункт, основи на композицията и на камерната музика в Училище по изкуствата в Копер, диригент на младежкия смесен хор на училището, младежки смесен хор на консерваторията в Любляна и Камерен оркестър „Vladimir Lovec“.

Още по време на своето следване Амброш Чопи основава камерен хор „Искра Бовец“ (1992), който той ръководи с голям успех в продължение на десет години. От 1998 г. става диригент на новоучредения камерен хор „Нова Горица“ и смесен хор „Обала Копер“, а от 2004 г. е диригент на Академичния хор на университет в Приморска. С хоровете си печели 12 златни медала от национални конкурси и 18 първи места и златни медали от конкурси в Италия, Босна и Херцеговина, Чехия, Хърватска, Литва, Полша, Македония, България, Холандия Гърция, Австрия, Испания и САЩ.

За интерпретациите си той е удостоен с няколко специални награди, награди за изключителни постижения с хора и награди за най-добър диригент. През 2009 г. за постиженията си с APZ UP хор е удостоен със златен медал на Университета на Приморска. Сред големите му успехи са и музикалните турнета в Исландия, Франция, Италия, Австрия, Унгария, Англия, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Амброш Чопи е член на журита в десетки конкурси, лектор в хорови семинари в страната и чужбина.